Nieuws

Het nieuws van Sportraad Meierijstad

Terug naar het overzicht

1 juli 2021

Interview Nautilus – Besturen met impact

1 juli 2021

Interview Nautilus – Besturen met impact

 

In het dagelijks leven is Mark Spijkerboer leidinggevende. Als liefhebber van de zwemsport al jaren actief bij ‘zijn’ club VZ&PC Nautilus in Veghel. Als sporter, trainer en sinds 1,5 jaar ook als bestuurslid. Daarnaast werd Mark vorig jaar verkozen tot nieuw bestuurslid van de Sportraad én volgde hij dit voorjaar met 14 andere bestuursleden uit Meierijstad de bestuurdersopleiding Besturen met Impact. “Onze bestuursvergaderingen zijn er in positieve zin door veranderd, ik kan het iedereen aanraden om mee te doen.”

 

Verbaasd

Mark verbaast zich erover dat hij vorig jaar pas voor het eerst over de bestuurdersopleiding hoorde. “Als je kijkt naar het vrijwilligerswerk binnen sportverenigingen, zie je dat er voor veel zaken een diploma nodig is. Zonder diploma kunnen wij onze zwemmers bijvoorbeeld geen training geven. Voor bestuursleden was er tot voor kort nog helemaal niets. Best gek eigenlijk.” Mark was dan ook maar wat blij om van de gemeente te horen dat deze opleiding niet alleen voor voetbalbestuurders is. “De KNVB heeft de opleiding ontwikkeld, maar er kunnen juist ook andere sportverenigingen meedoen. Dat het dan ook nog alleen maar clubs uit Meierijstad zijn, maakt het extra leuk.”

 

Nieuwe inzichten

Bij Besturen met Impact krijg je in vier avonden allerlei nieuwe inzichten die jou bewust maken van je rol als bestuurder. “Vooral de interactie met andere verenigingen en voorbeelden van de leercoach zijn mij erg bijgebleven. Bij de andere clubs spelen issues die wij ook hebben, terwijl het compleet andere verenigingen zijn. Het is echt heel interessant om meer te weten te komen over de aanpak van andere clubs, als groep hebben we elkaar echt geholpen en kan iedereen daar zijn of haar eigen ding uitpikken.”

Het belangrijkste dat Mark heeft geleerd, is dat hij zich nog meer bewust kan zijn van zijn rol. “Ik ben niet alleen bestuurslid, maar op sommige momenten ook sporter of trainer. Als bestuur hebben we geleerd dingen beter te scheiden en in bepaalde situaties bewust de pet van bestuurder even af te zetten.”

 

Mark vertelt dat hij het mooi vindt dat ieder zijn eigen leerpunten uit de opleiding pikt. “Het maakt niet uit of je pas nog maar kort bestuurder of juist een door de wol geverfde bestuurder bent. Iedere bestuurder kan zich door deze opleiding ontwikkelen.”

 

Veranderingen

Namens VZ&PC Nautilus namen drie bestuursleden deel aan de opleiding. Mark merkt dat de bestuursvergaderingen daar door zijn veranderd. “We geven elkaar eerder feedback en relateren dat ook aan de sessies die we hebben gevolgd. Wat dat betreft is het super fijn dat we met meerdere bestuursleden aan deze opleiding deel konden nemen. Het heeft ons als bestuur echt bewuster gemaakt van wat we willen.”

 

Na vier avonden Besturen met Impact zijn niet alleen de bestuursvergaderingen veranderd. “Uiteindelijk hopen we natuurlijk dat leden merken dat we meer bezig zijn met de lange termijn en minder met kleine dingen. En dat vrijwilligers het vertrouwen voelen om zelf besluiten te nemen. We willen uitstralen dat we als bestuur achter onze trainers en vrijwilligers staan. Daar zijn we ons gedurende de opleiding nog meer bewust van geworden. We willen vooral uitdragen dat we het graag samen doen en we samen de vereniging zijn.”

 

Sportraad Meierijstad

Lavendellaar 7
5467 BG Veghel

Nieuwsbrief

Wil je ook onze nieuwsbrief ontvangen?
Klik dan op de button en vul je gegevens in.

Inschrijven

© Sportraad Meierijstad - 2021